Prati nas

Veterani

VNK “Optimist” slavi 10 godina postojanja

VNK Optimist

U specifičnom mikrosvijetu zagrebačkog veteranskog nogometa, u kojem ima stvarno svakakvih ekipa, jedna se ipak izdvaja: VNK “Optimist”, klub sastavljen od nogometnih entuzijasta koji svojim pristupom, organizacijom, ponašanjem, a ponekad i kvalitetom same nogometne igre, utjelovljuje sve ono najbolje što amaterski sport ima.

Klub koji nema institucionalnu podršku nekog postojećeg nogometnog kluba, ili neke lokalne zajednice, upravo je proslavio 10 godina postojanja, na velikoj fešti koju je na igralištu u Prečkom uveličala veteranska reprezentacija Zagrebačkog nogometnog saveza (ZNS).

Povijest “Optimista” počela je 31. svibnja 2012. godine, kad je u neuglednim prostorijama iznad svlačionica na nogometnom igralištu u Hrašću Turopoljskom održana osnivačka skupština kluba. Za predsjednika VNK-a “Optimist” izabran je jednoglasno Anđelo Jajić, za tajnika Đuro Dragić, a za dopredsjednike Ivica Drenski i Goran Maurac, koji je i predložio novo ime kluba. Doduše, povijest “Optimista” ipak seže puno dublje u prošlost. Klub je nastao na temeljima veteranskog kluba INA Rafinerije koji se od 1974. godine uključio u veteransku ligu ZNS-a. Igrači su tada uglavnom regrutirani među zaposlenicima INA-e, te u Buzinu gdje su igrane domaće utakmice. U tom su periodu za klub nastupali igrači koji su ostavili traga u zagrebačkom nogometu, kao što su Božo Bakota, Mirko Vrbanić, Paško Žunić, Miško Kranjčina, te bivši igrač Dinama Ivica Špehar koji je kasnije kao trener vodio “Optimiste” do prvog i dosad jedinog naslova prvaka. Ali o tome kasnije.

Godine 1985. voditelj postaje Đuro Dragić, legendarni igrač, trener i nogometni djelatnik koji je i danas, kad je već ušao u osmo desetljeće života, jedan od najaktivnijih članova i dobri duh kluba bez kojega “Optimista” sasvim sigurno ne bi ni bilo. Deset godina kasnije – 1995. – osniva se udruga UDVDR “INA Maziva”, koja nastavlja sudjelovanje u 3. ligi ZNS-ovog veteranskog natjecanja a igrače prvih godina isključivo regrutira među zaposlenicima tvrtke INA Maziva Zagreb. S godinama je taj bazen igrača počeo presušivati, baš kao i nalazišta nafte u Hrvatskoj, pa je tamo negdje oko prijelaza stoljeća odlučeno da se klub otvori za sve koji mogu i žele pomoći. Momčad se počela popunjavati novim igračima, među kojima su i mnogi koji čine jezgru današnjih “Optimista”: tijekom godina došli su Anđelko Jajić, Davorin Bosanac, Goran Maurac, Miroslav Škec, Željko Granić, Ivan Cigić, Marko Dragić, Zoran Selaković, Darko Vlahović, Ivica Basta, Robert Kralj, Davor Švarc, Denis Ćejvan, Zoran Šoštarić, Mario Sušac, Zdravko Karna, Dražen Okić, Ivan Pažur, Zoran Gašparović, Goran Kralj, Danijel Rečić, Robert Bužinec, Sebastijan Milić, te legendarni Boro Vulin, aktualni kapetan momčadi koji je poznat po životnom pristupu “napad je najbolja obrana”.

“INA Maziva” igrala su sjajan nogomet i uspjela izboriti ulazak u 2. ligu, a u to vrijeme vođa momčadi i najbolji igrač bio je Ivica Drenski. Ipak, uskoro je došlo vrijeme za organizacijske promjene i za potpuno odvajanje kluba od INA-e, pa su prije točno deset godina nastali “Optimisti” kakve danas poznajemo: neovisna udruga zaljubljenika u nogomet koja se financira isključivo sredstvima od članarina i donacijama.

Premda je bilo uspona i padova, VNK “Optimist” uglavnom je bio pri vrhu tablice: najveći uspjesi bila su dvije titule viceprvaka 2. lige ZNS-a skupine C, te naslov prvaka u sezoni 2016/2017. Momčad pod vodstvom Ivice Špehara i Đure Dragića te slavne sezone imala je samo jedan poraz i četiri neodlučena rezultata s gol razlikom 51:16, a Sebastijan Milić bio je prvi strijelac lige s 28 postignutih golova. Rezultat ipak nikada nije bio prioritet “Optimista”. Udruga je nekoliko puta svojim članovima novčano pomogla – zbog nezavidne financijske situacije i nakon potresa – ali na prvom mjestu od prvog trenutka bilo je uživanje u nogometnoj igri, te druženje uz roštilj i pivo poslije utakmice. Ne tvrdimo da su “Optimisti” bili neka terapijska zajednica, ali činjenica je da su mnogim članovima utakmice služile kao svojevrsni “bijeg” od svakodnevnih obveza, pri čemu bi “treće poluvrijeme” ponekad bilo važnije i rezultatski uspješnije nego prva dva, osobito u legendarnom “Vrtiću”. Što se sve tamo događalo ne treba posebno spominjati jer, kako kaže stara poslovica: “Što se dogodilo u Vrtiću, ostaje u Vrtiću”.

To se nije puno promijenilo ni otkad su “Optimisti” 2018. godine prešli u skupinu A 2. lige kako bi igrali protiv klubova iz urbanih dijelova grada, nakon više desetljeća nadmetanja s dragim sportskim prijateljima iz gostoljubivih prigradskih naselja poput Leskovca, Čeha, Obreža, Dragonošca ili Brezovice. U međuvremenu, u “Optimistima” nastupaju – ili su nastupali – igrači raznih nogometnih profila i kvalitete, od ljudi koji nikad prije nisu vidjeli kopačke do bivših igrača Dinama i bivših juniorskih reprezentativaca Hrvatske, a i njihovi životni profili ne mogu biti različitiji: među članovima je bilo ugostitelja, inženjera, policajaca, keramičara, pilota helikoptera, radnika na benzinskim pumpama, novinara, pokretača tehnoloških start-upova, informatičara, defektologa, poduzetnika … nije bilo samo teoretskih fizičara, ali na tome se radi.

Bliža budućnost “Optimista” čini se svijetlom. Nakon što je prošle godine momčad preuzeo ugledni nogometni stručnjak bez međunarodnog iskustva Ivan Cigić, održana je i redovita skupština na kojoj je izabrana nova ambiciozna uprava na čelu s predsjednikom Denisom Ćejvanom. Nabavljeni su novi zlatno-crni dresovi, a klub se preselio u Prečko gdje igra domaće utakmice na besprijekornom novom travnjaku. U posljednjih nekoliko godina i mjeseci, igrački kadar je dodatno osnažen vrlo kvalitetnim snagama – “Optimistima” su pristupili brojni novi talenti: Tomislav Gulan, Darko Lukač, Davor Leipold, Tomislav Đerek, Goran Rečić, Marijan Šarengradac, Marko Papak, Ivan Kranjčina, Dario, Robert, Ronald … Reputacija kluba u posljednjih deset godina samo je rasla: dok je nekad igrače trebalo moliti da dođu u klub, danas se provodi stroga selekcija. Tome sigurno nije odmogla ni glasina da klub skoro svake godine organizira “maturalno” putovanje, odnosno svojevrsni team-building. I ta glasina je točna: dosad su “Optimisti” bili u Skradinu i na slapovima Krke, na kampiranju na Zrmanji, na raftingu na Tari, a za jesen ove godine predviđena je višednevna španjolska turneja koja će uključivati i prijateljsku utakmicu s veteranima “Herculesa” iz Alicantea. Za putovanje u Španjolsku prijavilo se samo 30 ljudi.

Danas slave rođendan:

Omeragić Nadir
Omeragić Nadir
Špansko Špansko
ruj 29
godina
47
Herceg Goran
Herceg Goran
Kustošija Kustošija
ruj 29
godina
45
Duvnjak Tomislav
Duvnjak Tomislav
VNK Usora VNK Usora
ruj 29
godina
38
Krasnić Alan
Krasnić Alan
VNK Maksimir veterani
ruj 29
godina
49
Jurić Paul
Jurić Paul
Concordia Concordia
ruj 29
godina
21
Dodig Teo
Dodig Teo
Concordia Concordia
ruj 29
godina
34
Salamon Patrik
Salamon Patrik
Bubamara Bubamara
ruj 29
godina
25
Mustapić Lovro
Mustapić Lovro
Čulinec Čulinec
ruj 29
godina
24
Vuković Tomislav
Vuković Tomislav
Hrvatski Leskovac Hrvatski Leskovac
ruj 29
godina
38
Ilovača Kristian
Ilovača Kristian
Croatia 98 Croatia 98
ruj 29
godina
23
Dilber Miroslav
Dilber Miroslav
Hrašće Hrašće
ruj 29
godina
26
Petrinec Niko
Petrinec Niko
Sloga Sloga
ruj 29
godina
19
Kos David
Kos David
HAŠK 1903 HAŠK 1903
ruj 29
godina
26
Ružička Ivan
Ružička Ivan
Segesta Segesta
ruj 29
godina
21
Stopić Jurica
Stopić Jurica
Stupnik Stupnik
ruj 29
godina
35

Pročitaj više Veterani

P